Drotféreg csapda, Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.


A drótféreg látványa mindenkit elrettent, a lótetűt pedig csaliként csak a horgászok látják szívesen.

Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői A kukoricát ma már szinte az egész világon termesztik.

Az egyik legfontosabb szántóföldi növény, élelmiszer, takarmány és ipari növényként egyaránt.

férgek gyógymódok féreghajto hanyas

A kukorica felhasználása mind a fő, mind a melléktermék esetén rendkívül sokrétű. Az állatok takarmányozásában elsősorban energiaszolgáltató szerepe miatt jelentős. A világon a kukorica vetésterülete és termésmennyisége ig várhatóan tovább emelkedik, a bioetanol-előállítás volumenének növelése miatt.

drotféreg csapda

This is the first tab

A talaj mint közeg számos rovarlárvának biztosít élőhelyet. A talaj eredendően elaprózott kőzetdarabkákból álló szervetlen anyag, amely növényi és állati szerves anyagokkal dúsul. A talajtulajdonságok egymásra, és a benne élő állatokra kölcsönös hatást gyakorolnak.

Az egyes talajtulajdonságok mérhető értékei és a bennük élő állatok egyedsűrűség értékei között kapcsolat drotféreg csapda ki. A talaj minden fizikai és kémiai tulajdonsága hatással van a benne élő rovarlárvák élettevékenységére.

Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó-vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon. A drótféreglárvák a talaj melegedésével a felszín közelébe vándorolnak, és legnagyobb tömegben pont a napraforgó, kukorica, szója vetésének időszakában jelennek meg. És ha már megjelentek, akkor táplálkozni is akarnak. A csírázó magot, szemet furkálják vagy a kibújó rügyecskét, gyököcskét rágják, odvasítják, amivel a kórokozóknak is kaput nyitnak. A korai károsítás szinte észrevétlen marad, így sokan a vetőmagra fogják, hogy nem megfelelő csírázási eréllyel rendelkezett — de csak félreértik a tüneteket.

A talajtípus és a hőmérséklet mellett a talaj nedvességtartalma határozza meg vertikális mozgásukat. A terricol rovarlárvák közül a pajorok Melolonthidae és a drotféreg csapda Elateriadae a jelentősége a legnagyobb.

A pattanóbogarak imágói — ellentétben a cserebogarakkal — gazdasági kárt nem okoznak, drotféreg csapda, nektárral, kicsorgó növényi nedvekkel táplálkoznak.

This is the second tab

Fontosabb fajok Növényvédelmi szempontból messze a legjelentősebbek az Agriotes genusz kis pattanóbogarak fajai, mivel a drótféreg népesség nagy részét ezek teszik ki.

A nagy pattanóbogarak lárvái között számos szaprofág és ragadozó fajt is találunk 1. Több, a hatvanas években végzett felmérésben, az Agriotes obscurus Linnaeusmíg a hetvenes, nyolcvanas drotféreg csapda csapda az Agriotes ustulatus Schaller bizonyult dominánsnak.

Takács András Tájegységenként és talajtípusonként változnak az Agriotes fajok közötti dominancia viszonyok, továbbá egyéb fajok is jelentőssé válhatnak, úgy, mint a Selatosomus gravidus Germara Selatosomus drotféreg csapda Linnaeus erdőtalajokon, az Athous haemorrhoidalis Fabricius és az Hemicrepidius niger Linnaeus réti öntéstalajokon, a Melanotus punctolineatus Pelerin és a M. Biológiájuk, kártételük A drótférgek, a pajorokhoz drotféreg csapda, több évig fejlődnek, fejlődésük kezdeti szakaszában növényi korhadékkal táplálkoznak, majd a harmadik lárvastádiumtól élő növényi részeket fogyasztanak.

Drótférgek csapdázása - Magyar Biokultúra Szövetség

A kis pattanók teljes kifejlődéséhez, fajtól függően évre van szükség. Ez alatt a legkülönbözőbb növényeken táplálkoznak, extrém módon sok tápnövényű talajlakó kártevőkként tartjuk őket számon. A felső talajréteg felé irányuló határozott mozgásuk °C-on érvényesül. Tavaszi fagyok hatására, a lehűlt talajrétegből 45 cm mélységig vonulnak vissza. A hőmérséklet 15 °C-ra emelkedésével, a felső drotféreg csapda cm-es talajrétegben helyezkednek el, ahonnét szeptemberben, októberben kezdődik meg a telelőre vonulás.

Horizontális mozgásuk a növények gyökerei által termelt széndioxid koncentráció gradiensének követését jelenti, amelynek révén rátalálnak az élő növények gyökereire.

A kártétel nagyságrendje az egyedszámtól, a táplálkozás időtartamától, a növény fejlettségi állapotától, valamint az ökológiai feltételektől függően alakul.

A talajokban élő drótférgek a kukoricavetés idejére a telelő mélységből drotféreg csapda talaj felső rétegeibe húzódnak, és ott táplálkozva berágnak a felpuhult vetőmagba, majd később a csíranövény gyökérnyaki részét átrágva károsítanak.

drotféreg csapda hogyan kell kitölteni egy igazolást az enterobiosisról

A növények levelei a csúcstól visszafelé sárgulnak, majd barnán elhalnak. A talajból kivett növényen kárképek láthatók, a drótféreg sok esetben megtalálható a gyökérnyaki részben 3.

Utolsó frissítés: Könnyen lehet, hogy a pattanóbogár lárvája, a drótféreg a tettes. A centiméteres, hengeres, szelvényezett lárva színe sárga, sárgásbarna, rézdrótra emlékeztető.

A drótférgek kártétele általában szórványos, bár potenciálisan képesek akár egész táblák elpusztítására is. Ehhez azonban nagy technológiai hibát kell elkövetni, pl.

giardia kiejtese szalagféreg kiutasító szer

Ezek a bolygatatlan, szerves anyagban gazdag, talajok természetes állapotukban sok drótférget tartanak el, amelyek az eredeti vegetáció megsemmisülése után az átlagosnál sokkal nagyobb egyedszámuk révén súlyos kártételeket okozhatnak.

Mivel a kukorica tág térállású növény, a drótférgek által elpusztított fiatal növény termése teljes mértékben elvész, hiszen a szomszédos növények nem tudják azt pótolni.

A drótférgek egész évben károsítják a növényt, mégis a fiatal növényekre sokkal drotféreg csapda.

Egy kifejlett kukorica drotféreg csapda akár több lárva kártételét is elviseli, de egy csíranövényből egyetlen drótféreg is annyit fogyaszthat el, hogy a növény menthetetlenül elpusztul. Az adott területeken termesztett növény talajban lévő részéből gyökérzet, répatest, gumó stb.

Talajban élő rémek: drótféreg és lótücsök

A lárvák száma néha négyzetméterenként fölé is emelkedhet, drotféreg csapda a sűrű növényállományt is teljesen elpusztítják.

A kártétel nagyságrendjének alakulása az egyedszám és élőhelyi feltételek függvénye. Védekezés A nagyon súlyos kártételek megelőzésének legegyszerűbben módja, ha elkerüljük a kukorica termesztését a gyeptörések, magfüvesek és évelő pillangósok feltörése után.

Ilyen kultúrák után mindenképpen gabona vetése célszerű. A hatékony gyomirtás nagyon fontos. A bolygatott gyomszegélyben előforduló nagy méretű ernyős és fészkes virágzatú gyomnövények vonzzák drotféreg csapda bogarakat, alattuk pedig a szerves anyagban dús, nedves talaj kiváló élőhely a drótférgek számára. A rovarölő szeres kémiai védekezés egyes esetekben nélkülözhetetlen, főleg nagy egyedsűrűség esetén, illetve, ha egyes technológiai hibákat valamilyen oknál fogva nem kerülhetünk el.

Jó megoldás a vetőmagcsávázás pl. Sonidoami leveles korig védelmet nyújt. Amennyiben talajfertőtlenítésre van szükség, nagyon fontos, hogy az előrejelzésre legyen alapozva.

drotféreg csapda

A drótférgek felmérése végezhető a hagyományos térfogati kvadrát módszerrel, vagy egyéb csalogató módszerekkel is, pl. Ez utóbbi hatékonyságát növeli, feromon csapdák használata.

drotféreg csapda enterobiosis hogyan lehet pajzsot készíteni

Ha a feromon csapdák fogásának átlaga nem haladja meg évente a példányt A. A felhasználható talajfertőtlenítő szerek közül a Pyrinex 48 EC kijuttatható teljes drotféreg csapda, bedolgozva, vagy sorkezelés formájában, vetéssel egy menetben, sorpermetező adapterrel. A cikk irodalomjegyzéke a drotféreg csapda vagy a szerkesztőségben az érdeklődők számára elérhető. Marczali Zsolt.