Fakultatív paraziták


A neutralizmus mindkét fél számára közömbös, további elemzést nem igényel. Az amenzalizmus egyik fél számára közömbös, a másik fél számára kedvezőtlen.

Ilyen például az az eset, amikor egy nagyobb testű emlős rátapos egy rovarra.

fakultatív paraziták gyógynövények a belek megtisztításához a parazitáktól

Az interakció az előbbi számára közömbös, az utóbbinak viszont nyilvánvalóan hátrányos. A táblázatban foglalt egyéb interakciókat az alábbiakban részletezzük. A herbivor rovarok és tápnövényeik közötti, illetve a rovarok és az ember közötti interakciókra külön alfejezetben térünk ki.

Mutualizmus A mutualizmus olyan ökológiai interakció, mely mindkét résztvevő fakultatív paraziták számára előnyös. A mutualista kapcsolat lehet obligát, ha fakultatív paraziták a fajok számára létfontosságú, illetve fakultatív, ha a fajok fennmaradása nem függ közvetlenül a mutualista kapcsolat lététől, illetve hiányától.

Általános meghatározás

A mutualizmus, mint interakció lehet szimmetrikus, mely mindkét fél számára obligát vagy fakultatív paraziták, illetve lehet asszimmetrikus, mely az egyik félnek obligát, a másiknak fakultatív. A mutualizmussal gyakorlatilag azonos jelentéstartalmú a szimbiózis, vagy szimbionta kapcsolat.

Korábban szimbiózisként két különböző faj szoros együttélését definiálták, függetlenül attól, hogy az egyik faj számára az kifejezetten előnytelen is lehet. Így például ide sorolták a fakultatív paraziták viszonyt is. A rovarok és más fajok közötti mutualista kapcsolatok az erdei ökoszisztémákban igen elterjedtek, és számottevő fakultatív paraziták bírnak, ugyanakkor nagyrészt még feltáratlanok. A mutualista kapcsolatoknak esetenként számottevő szerepe lehet a növények herbivor rovarok elleni védelmében is.

Az ilyen jellegű kapcsolatokról a növények és herbivor rovaraik interakcióinak tárgyalásánál külön is szólunk. A következőkben az erdei rovarokat érintő mutualista kapcsolatok néhány tipikus példáját tekintjük át. Növények rovarok általi beporzása Az egyik legismertebb, és leginkább tanulmányozott mutualista kapcsolat a növények rovarok általi beporzása.

A rovar maga, vagy utódai számára elsősorban értékes táplálékot, nektárt és pollent nyer a beporzás során, de egyes fajok búvóhelyként is használják a virágokat, mások pedig itt nevelik utódaikat.

Ellentételezésként pedig a rovar a növény távolabbi fajtársairól szállít virágport, ezzel biztosítva a növény megtermékenyítését. Számos rovarrendben Coleoptera, Lepidoptera, Diptera találhatók beporzást végző rovarok, de legnagyobb jelentőséggel kétségtelenül a Hymenoptera rendbe tartozó méhalkatúak Apoidea bírnak.

A virágok igen sokféle módon csábítják magukhoz a beporzókat. A csalogatás szélsőségesen kifinomult esete figyelhető meg a méhbangóknál Fakultatív paraziták fajok. Virágjaik egyrészt emlékeztetnek egyes méhfajok nőstényeinek formájára, másrészt pedig az adott méhfaj ivari feromonjával megegyező hatású vegyületet bocsátanak ki. Ezzel párosodásra késztetik a hímeket, melyek így elvégzik a virág beporzását. A beporzás, mint mutualizmus, az egészen lazától a szélsőségesen specializálódott obligát kapcsolatig terjedhet.

Bizonyos virágokat igen sokféle rovar beporozhat, mások viszont sajátos struktúrájuk miatt csak egészen kevés gyakran egyetlen beporzó számára hozzáférhetőek. Ez a specializálódásból fakadó egymásra utaltság esetenként fakultatív paraziták mértékű is lehet, hogy egyes növényfajokat a kipusztulás fenyegeti, mert megporzó rovaraik jelentős mértékben megritkultak.

A beporzó rovarok számának helyenkénti drasztikus csökkenése leggyakrabban az inszekticidek széleskörű alkalmazásával függ össze Goodstein Az egyes növényfajok virágában a nektárkiválasztás napi időszaka fajra jellemző, fakultatív paraziták a beporzó rovarok aktivitásához igazodó Abrahamson A méhek által beporzott virágok nappal termelnek nektárt, míg a szenderlepkék által beporzottak az esti órákban.

cuterebra paraziták a bőr alatt

Az együtt előforduló, rovarbeporzású rokon fajok virágai általában hasonló struktúrájúak, ebből fakultatív paraziták hasonló rovarok porozzák meg őket. Ha ezek egy időben virágzanak, akkor a beporzó rovarokért való kompetíció lép fel közöttük, mely mindegyikük számára előnytelen.

A kompetíció csökkentésének egyik legkézenfekvőbb módja az eltérő időben való virágzás. Fakultatív paraziták ez, a kompetíció csökkentésére való törekvés a magyarázata annak, hogy a hasonló virágú hársak eltérő időben virágzanak. Ezzel gyakorlatilag megosztoznak a beporzást végző rovarok szolgáltatásain. Más, rokon fajok pl.

A rovarbeporzás ökológiai fakultatív paraziták ökonómiai jelentősége egyaránt fakultatív paraziták. Közvetlen, illetve közvetett módon fajok fakultatív paraziták léte függ a beporzás sikerességétől. A beporzás közvetve nem csak magának a beporzott növénynek, hanem a terméseikből táplálkozó állatoknak is létfontosságú, tehát táplálékhálózatok sokaságának meghatározó tényezője. Az ember által termesztésbe vont növények jelentős hányada rovarbeporzású, így termesztésük eredményessége nagyban múlik azon, hogy a beporzás milyen hatékonyságú.

Ennek értékét számszerűsíteni igen nehéz, de vitathatatlan, hogy a rovarbeporzás egyes növényfajok termesztésének meghatározó és mással nem helyettesíthető eleme.

Pathogének I.

Levéltetvek és baktériumok A levéltetvek többsége növények nedveit szívogatja. A növényi nedvek tápanyag-összetétele fakultatív paraziták meglehetősen Giardia és kerekférgek készítményei. Cukortartalmuk igen magas, egyes szervetlen sókban fakultatív paraziták a rovarok növekedése szempontjából elengedhetetlen egyes aminosavakban viszont szegények.

E probléma megoldására sok levéltetű magas cukortartalmú mézharmatot választ ki, a szükséges aminosavakhoz pedig endoszimbionta baktériumok segítségével jut hozzá. Ezek a Buchnera nemhez tartozó baktériumok a levéltetvek speciális sejtjeiben, a bakteriocitákban élnek, és nélkülözhetetlen aminosavakkal látják el a levéltetveket. A levéltetvek petefészkükön keresztül utódjaiknak is átadják a baktériumot. A szimbiózis mindkét fél számára létfontosságú.

Baktérium nélkül a levéltetű igen lassan növekszik, nem, vagy csak alig produkál utódokat. Buchnera baktériumot pedig csak a levéltetvekben lehet találni, azoktól elkülönítve laboratóriumban sem lehet őket tenyészteni Stone Hangyák és levéltetvek A levéltetvek által kiválasztott magas cukortartalmú mézharmatot a hangyák előszeretettel fogyasztják. A mézharmatot gyűjtő hangyák a levéltetveket védelmezik, illetve esetenként új tápnövényre szállítják.

A hangyák általi védelem hatékonysága levéltetű fajonként, illetve a levéltetű fakultatív paraziták denzitása függvényében is változik.

Paraziták jelentése, Élősködő – Wikipédia

Bizonyos parazitoidok ellen a hangyák igen hatásosan védelmezik a tetveket, más fajok viszont a hangyák ellenében is eredményesen parazitálják a levéltetveket. Ez a mutualista kapcsolat fakultatív, viszonylag laza, hiszen két faj nem kötődik egymáshoz fakultatív paraziták, egy hangya faj több levéltetű fajt is védelmezhet, illetve egy levéltetű fajt is több hangya faj védelmezhet.

Egyikük léte sem függ kizárólagosan a másik féltől. A levéltetvek hangyák általi védelmezése általában kedvezőtlen hatással van a fakultatív paraziták tápnövényére, hiszen a hatékony védelem miatt több levéltetű táplálkozik rajta.

fakultatív paraziták

Bizonyos esetekben azonban jelenlétük előnyös is lehet a tápnövény számára. Az Oporinia autumnata nevű araszoló Finnországban rendszeresen jelentős lombvesztést okoz a Betula pubescens állományokban.

Azonban még az araszoló hernyók legnagyobb denzitása mellett is maradnak az állományokban zöld szigetek, melyek a hangyabolyokat veszik körül. Azaz azok a fák, amelyeken levéltetvek vannak az Oporinia ellen védelmet élveznek, hiszen a fakultatív paraziták gyűjtő hangyák megölik fakultatív paraziták elfogyasztják a hernyókat is.

Boglárkalepkék és hangyák Erdészeti jelentősége csekély, de kifinomultsága, érdekessége miatt feltétlenül említést érdemel egyes boglárkalepkék és a hangyák mutualista kapcsolata. A nálunk is honos nagypettyes boglárka Maculinea arion olyan füves területeken fordul elő, ahol tápnövénye a kakukkfű Thymus serpyllum is előfordul. A hernyó általában 3.

A lárvák és az imágók táplálékot vehetnek fel a megtámadott növények gyökeréből, gumójából, szárából és a levelekből. Közöttük kiemelkedő szerepe van a szájszuronyos fonálférgeknek Tylenchida. Szájüregükben kitines szájszurony van, amelynek tűszerű mozgatását izmos bulbuszok végzik.

Amikor egy hangya rátalál a talajon kóborló hernyóra, az egy cukortartalmú váladékcseppet választ ki a testén lévő mézmirigyből, melyet a hangya elfogyaszt. A hernyó a bolyban fiatal hangyalárvákat fogyaszt, melyekért újabb mézszerű váladékcseppek formájában nyújt viszonzást.

Alkalmi élősködők

Később fakultatív paraziták, életéből mintegy 11 hónapot tölt a bolyban, júniusban a lepke innen repül ki. A hangyákkal fenntartott szoros ökológiai kapcsolatot myrmecophil hangyakedvelő kapcsolatnak nevezzük. Jelen ismereteink szerint csak két hangyafaj a Myrmica scabrinoides és a M. Ez az interakció szemléletes példája az aszimmetrikus mutualizmusnak, ahol egyik faj a lepke számára obligát, a másik faj a hangya számára pedig fakultatív a kapcsolat. Szúk és gombák A gyakran ambrózia bogaraknak is nevezett, Xyleborus nembe tartozó szúk ambrózia gombákkal tartanak fenn szimbionta kapcsolatot.

Ezek a gombák az élesztőgombák Endomycetales rendjébe tartoznak, és a szú járataiban élnek. A gomba bontja a cellulózt, a szú, illetve lárvái pedig nem is a fát, hanem a fakultatív paraziták sokkal könnyebben emészthető gombát fogyasztják. Azon túl, hogy könnyen hasznosítható táplálékforrást biztosít, a gombában található bizonyos tápanyagok elengedhetetlenek a nőstény szúk számára ahhoz, hogy reprodukciós folyamataik beinduljanak.

A fatestben kifejlődött nőstény szúk, a kirajzás előtt a járatok faláról egy speciális zsebecskébe mycangium vagy mycetangium gombaspórákat gyűjtenek össze.

  • Férgek gyógyszere az emberek számára levamiszol
  • A helminták testre gyakorolt hatása
  • Parazita növény – Wikipédia
  • Növényvédelem | Digitális Tankönyvtár
  • Paraziták jelentése WikiSzótájakuma.hu - Eljuttat a megértésig!
  • Obligát parazita — olyan élősködő növény, amely gazdanövény nélkül nem képes a teljes életciklusát végigélni.
  • Az alkalmazkodás módszerei Az opcionális parazitizmus egy olyan folyamat, amelyen keresztül két, genetikailag különféle organizmus kezdődik az antagonista kölcsönhatásokban.
  • Giardiasis specifikus megelőzés

A mycangium elhelyezkedése fajtól függő, lehet a mandibulák tövében, vagy a szárnyfedők tövében is. Az így összegyűjtött spórákat a kirajzó nőstény viszi magával, és valósággal tenyészti is, amíg a mycangiumban vannak.

Az új tápnövény törzsébe való befurakodással egy időben a gomba megtelepszik a pinworm betegség járataiban, és bontani kezdi a fát, maga is szaporodik, táplálékforrást biztosítva ezzel a következő szúgenerációnak.

Erdészeti rovartan | Digitális Tankönyvtár

A gomba terjeszkedése tehát egyértelműen a rovarhoz kötött, ami pedig szaporodásához, illetve utódai táplálkozásához nem nélkülözheti a gomba jelenlétét.

Egymás nélkül tehát nem képesek fennmaradni Norris Gyakorlatilag ugyanilyen szimbiotikus kapcsolatot tart fent a fafúróbogár Hylecoetus dermestoides és az Endomyces hylecoeti nevű élesztőgomba Haracsi Fadarazsak és gombák Az előző példákhoz hasonló mutualista kapcsolat áll fent az óriás fenyődarázs Urocerus gigas és az Amylostereum areolatum nevű gomba között.

A fadarázs tojásrakása során a gomba fakultatív paraziták is bejuttatja a fába, ezzel közreműködik a faj terjesztésében. A gomba elpusztítja és korhasztja a fát, ezzel optimális táplálékforrást biztosít a fadarázs lárvái számára. Ilyen típusú kapcsolat egyébként más fadarázs fajok esetében is fennáll. A teljesség kedvéért megemlítendő, hogy ennek a szimbiózisnak a fadarázs szempontjából előnytelen vonatkozásai is vannak.

Jelentős parazitái, a késpotrohú darazsak Ibalia leuspoides és az Ibalia rufipes éppen a gomba fakultatív paraziták alapján találják meg azokat a kis csatornákat, amiken keresztül a petéző fadarázs-nőstény lerakta fakultatív paraziták Spradbery Kommenzalizmus A kommenzalizmus olyan interakció, mely az egyik résztvevő faj számára előnyös, míg a másik számára közömbös.

Más megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy fakultatív paraziták egyik faj úgy használja ki a másikat, hogy annak sem haszna, sem kára nem származik abból.

A parazita növények a következőképpen csoportosíthatók az a és b pontok mindegyik esetben egymást kizáróak : 1a.

Ilyen kapcsolat áll fenn például a ragadozó emlősök, és a rejtekhelyük körül, fakultatív paraziták ragadozó által hátrahagyott maradványokon táplálkozó döglegyek esetében. Hasonlóan kommenzalista jellegű kapcsolat áll fenn a fészküket fára építő társas darazsak és a fészket hordozó fa között.

Az előbbiek számára a fa jelenléte előnyös és szükséges, míg a fa szempontjából a darázsfészek jelenléte közömbös. Bizonyos esetekben mérgező chaz ez a kapcsolat is fakultatív paraziták laza mutualizmus felé hajolhat, hiszen esetenként a fának is előnyös lehet, hogy a darazsak fészkük közelében csökkentik a herbivor rovarok denzitását.

Kommenzalista kapcsolat áll fenn egyes gubacsdarazsak és a gubacsaikban élő inquiline rovarok között. Ez utóbbi fajok a gubacsdarazsak közeli rokonságába tartoznak, de maguk nem képesek gubacsot okozni, és a gubacsdarázs által előidézett gubacsban felhalmozódott jótékony férgek tápanyagokat hasznosítják.

Egy nagyobb méretű faj pl. Andricus hungaricus gubacsában több tucat inquiline is kifejlődhet anélkül, hogy a gubacsdarazsat negatívan befolyásolná. Ez a kommenzalista kapcsolat az inquiline faj részéről kizárólagos, más módon nem képes fennmaradni.

Parazita növény

Sajátos, indirekt kommenzalista kapcsolat áll fenn a fiatal tölgy fácskákat rágó vad szarvas, őz, muflon, dám és egyes gubacsdarázs fajok között. A növény a vadrágást fokozott növekedési eréllyel próbálja kompenzálni. A kompenzációs hajtások gyakran hosszabbak és gyorsabban is növekszenek. Ez pedig kifejezetten kedvező a gubacsdarazsak számára. Ezzel magyarázható, hogy néhány gubacsdarázs faj gubacsait pl. Andricus conglomeratus, A.