Parazita darázs, Még több cikk


Így nyírják ki parazita darázs hangyákat a parazita darazsak Pesthy Gábor Először vette videóra egy spanyol természetfilmes, amint a parányi parazita darazsak hangyákra támadnak, hogy lerakják petéiket.

parazita darázs

A támadások a másodperc törtrésze alatt zajlanak, és a megtámadott hangyák sorsa megpecsételődött. Négy apró alig két milliméteres parazitoid  darázsfajt sikerült filmre vennie, amint hangyadolgozókra támadnak.

A darázs egy-egy támadáskor lerak egy petét, majd gyorsan visszavonul.

A peték azután a hangyákban fejlődnek, és végül elpusztítják a gazdaállatot. A lefilmezett négy darázsfaj közül kettő újnak bizonyult a tudomány számára.

giardiasis means milyen tabletták a pinworms hez

Kollasmosoma sentum darázs petét rak a Cataglyphis ibericus hangyába A hangyák a természet igen életrevaló élőlényei, amelyek nagyon jól fel parazita darázs fegyverkezve a támadások visszaverésére. Erős rágójuk és mérgük parazita darázs egyes fajok esetében a  fullánk - szinte minden behatolót megállít. Csupán néhány apró parazitoid a parazitákhoz hasonló, de áldozatukat mindenképpen elpusztító rovarnak sikerül áttörniük ezt az erős védelmi vonalat, hála nagyon eltérő és bámulatra méltó alkalmazkodásuknak.

parazita darázs giardia infectie bij de mens

Neoneurus vesculus darázs nősténye petét rak a Formica parazita darázs hangyába A lefilmezett fajok a darazsak négy különböző nemébe és két családjába Braconidae és Ichneumonidae tartoznak.

A Braconidae petéi a kifejlett hangyák belsejében, az Ichneumonidae petéi pedig a lárvákban fejlődnek.

parazita darázs giardia name meaning

Egyelőre még rejtély, hogyan sikerül életben parazita darázs a frissen kikelt darazsaknak a hangyák fészkében. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az elpusztult hangyákat társaik kiteszik a fészek bejárata elé, így a fiatal darazsak kikelhetnek anélkül, hogy maguk is halálos támadás áldozatául essenek.

Twitter Messenger Borzalmas belegondolni, hogy egyes fajok úgy fejlődtek az evolúcó parazita darázs, hogy igazi mesterei lehessenek az élősködésnek. Van, aki egész életét a kiszemelt áldozata testében éli le, míg mások csak egy pár napig "bérelik" a testet. Csak, hogy belepetézzenek. Ilyen állat a parazita darázs, vagy latin nevén Cotesia glomerata, mely faj először ban, Észak-Amerikában bukkant fel. Ez a viszonylag apró teremtés nagy gaztetteket hajt végre élete során.