Féreghajto hanyas


A gyomortartalom ugyanis a hasprés összehúzódása nélkül, pusztán a gyomorban lévő fokozott nyomás következtében is kiürülhet.

féreghajto hanyas

Ilyenkor hiányzik a "hányási mechanizmus", s az erjedés terjedelmét egyre növelő gyomortartalom - amikor a gyomor fala már nem képes ellenállni ennek a nyomásnak - a nyelőcső felé keres kiutat. Az ismétlődő hányás valamilyen betegség jele, bár előfordul, hogy a kutya olykor-olykor, reggelenként gyomornedvet hány és a legalaposabb vizsgálat sem derít ki semmiféle komolyabb bajt az állatnál.

Magyarországon minden második kutya bélférgekkel fertőzött, ezek a paraziták gyakoribbak, mint hinné! Az, hogy Ön esetleg nem látja kedvencének ürülékében a kifejlett férgeket, még nem jelenti, hogy az állat nem férges!

Ilyenkor az eb szervezete csupán a felesleges mennyiségben termelődött gyomorsavtól próbál megszabadulni. Torok- vagy mandulagyulladás következtében a kutya naponta többször is hányhat, méghozzá habos, fehér váladékot.

parazita kapcsolat

A gyomorból kiürülő hányadék viszont inkább sárgászöld színű. A hányás különböző betegségek kezdete lehet: gyomor- nyelőcsőbajok, bélbetegségek, féreghajto hanyas, bél- és gyomorcsavarodás, bélférgesség, vese- és májbetegségek, agyvelőgyulladás, húgyvérűség.

Gyakran okoz hányást a nyelv gyökén megakadt csontdarab, halszálka és fű is.

Az internetről történő információgyűjtéssel azonban óvatosan kell bánni. A számos szakmailag féreghajto hanyas állatorvosi honlap mellett sajnos számtalan olyan weboldal is elérhető néhány kattintással, amelyek tartalma kifogásolható. A téves információk félrevezethetik az állattulajdonosokat, olykor felesleges aggodalmat válthatnak ki egyes betegségekkel vagy tünetekkel kapcsolatban. Honlapunk e rovatában igyekszünk közérthető, világos válaszokat adni az állattulajdonosokat gyakran foglalkoztató kérdésekre. Az oldalt újabb és újabb témákkal folyamatosan bővítjük.

Féreghajto hanyas kutya hányadéka néha ijesztően sok, olykor pedig csak néhány csepp habból áll. Előfordulhat, hogy galand- vagy orsóférgeket, esetleg idegen tárgyakat vagy vért, epefestéket tartalmaz.

Sötétvörös vért hányhat például, ha vérző sebet nyalt vagy ha ételében véres, nyers hús is volt.

helmint kezelés fekélyes vastagbélgyulladás szivfereg fejlodese

Világospiros vér a hányadékban többek között az emésztőrendszer felső szakaszának torok, szájüreg, nyelőcső friss féreghajto hanyas eredhet, amit csontszilánk vagy az ételbe került bármilyen hegyes idegen tárgy idézhet elő. Vannak kutyák, amelyek hányingert kapnak és hánynak is valahányszor gépkocsiban utaztatjuk őket. A kutya szándékosan is hányhat. Erről egyébként bárki meggyőződhet, ha kedvencének valamilyen keserű orvosságot ad be.

féreghajto hanyas

Ilyenkor a nem kívánatos gyógyszert sokkal gyorsabban üríti féreghajto hanyas a gyomrából, mint amennyi idő alatt az egész mennyiséget beönthetnénk a szájába. A kezelés megkezdésekor a hányás okának felderítése rendkívül fontos feladat. Mindenféle hányás után ajánlatos féreghajto hanyas állat koplaltatása, illetőleg kímélő diétára fogása.