Parazita spórák. Nyálkagombák – Wikipédia


Rengeteg cikk és beszámoló született arról, hogy a Camponotus-nemzetségbe tartozó lóhangyákat megtámadja az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita, hogy aztán átvéve az irányítást a rovar teste fölött, eléri, hogy a hangya elhagyja szokásos élőhelyét, parazita spórák fák lombkoronáit, és lejjebb ereszkedjen, ahol egy levélbe harapva elpusztuljon, teste pedig táptalajul szolgál a kikelő gombának.

Erdei fák betegségei

A zombihangyák történetét még a David Attenborough és a BBC-n parazita spórák Planet Earth is feldolgozta: Magát a megszállási mechanizmust már évekkel ezelőtt viszonylag részletesen dokumentálták: a fák lombkoronáiban élő hangyafaj időnként lejár élelemért az alsóbb szintekre, ilyenkor fordulhat elő, hogy a gombafaj megfertőzi a hangyát. Majd fokozatosan átveszi az irányítást a rovar teste fölött, és az aljnövényzetbe navigálja az állatot, ahol a szájzárba fogott állkapcsával a hangya akaratán kívül még ráharap egy parazita spórák, ezzel biztosítva a test folyamatos kapcsolatát a talajhoz.

A hangya ezután meghal, testében pedig tovább nő a parazita spórák, hogy aztán a rovar fején keresztül bukkanjanak fel a spórák. A teljes folyamat tíz napon át zajlik, ennyi idő alatt lesz a megszállt hangyából előbb akarata ellenére közlekedő zombi, majd pedig gombakeltető.

parazita spórák komplex méregtelenítés

Az viszont nagy kérdés volt eddig, hogy pontosan mit is tesz ez a gomba a megszállt parazita spórák, hogyan zajlik a zombivá változtatás. A legelterjedtebb elképzelés az volt, hogy ciklus körféreg exe. A most közzétett elemzés szerint a parazita ehelyett a rovarok izomrostjaiba épül be, illetve veszi körbe azokat, és ezzel gyakorlatilag a hangya szerves részévé válik a gombának, ami beilleszti a hangyát saját testébe.

A bázeli Zoológiai Intézet kutatója, Maridel Fredericksen elmondása szerint a gombafaj képes kiválasztani egy szövetspecifikus anyagcsereterméket, parazita spórák képes változásokat előidézni a gazdatest génkifejeződési folyamataiban, illetve elsorvasztani a hangya állkapocsizmait.

Olyasvalami történik itt, mint amiről Richard Dawkins beszélt a  kiterjesztett fenotípus fogalmával: a parazita génjei nem a hordózóban, hanem a gazdatestben fejtik ki hatásukat.

a férgek gyermekének kezelésére utaló jelek mérgezett tabletta

Az azonban még mindig kérdéses, hogy a gombafaj hogyan tudja koordinálni ezeket parazita spórák hatásokat, hogy ezzel befolyásolja a hangya viselkedését. A kutatás során egyes hangyákat megfertőztek az O. Azzal, hogy különböző típusú gombás fertőzésnek tették ki a rovarokat, meg lehetett figyelni, milyen konkrét fiziológiai változásokat okoz az O.

Majd elektronmikroszkóp segítségével a kutatók 3D-s vizualizációt készítettek a hangyák testében zajló folyamatokról.

kis férgek a földben

Az 50 nanométer felbontású felvételekre utána ráeresztettek egy gépi tanulásos algoritmust, ami a több ezer felvételen el tudta különíteni egymástól a gombasejteket a hangyasejtektől. Ennek köszönhetően fel lehetett tárni azt is, hogy az egyes fázisokban a hangya mennyiben volt még hangya, és testének mekkora részét szállta meg a gomba.

Járomspórás gombák

És ahogy a Gizmodo cikke fogalmaz : az eredmények meglehetősen felkavaróak voltak: az O. Parazita spórák ezek a gombasejtek össze is voltak kötve, azaz egy nagy, kollektív parazita spórák hálózatot alkottak, ami irányítani tudta a hangya viselkedését.

Ehhez képest is okozott nagy meglepetést, hogy a gomba ugyanakkor a parazita spórák agyát nem szállta meg: az alapfeltevés az volt, hogy a parazita az agyat és az idegrendszert megszállva küld jelzéseket az izmoknak, és így téríti el az állatot.

Ehhez képest az eredmények azt mutatják, hogy a parazita külsőleg szállja meg a testet, az irányítási funkciókkal bíró idegrendszert nem érinti. Az még mindig rejtély, hogy hogyan éri el a gombafaj, hogy a hangya parazita spórák gomba szempontjából kedvezőbb alacsony levelek felé navigáljon.

Navigációs menü

Egyes feltételezések szerint a parazitának szüksége lehet arra, hogy a hangya agykapacitása ép maradjon, mert ennek köszönhetően lehet lejutni az alacsonyabb szintekre. A következő kutatások arra a kérdésre koncentrálnak majd, parazita spórák a megszállt testű, de sértetlen agyú hangyát hogyan veszi parazita spórák a gombafaj a mozgásra. Egy feltételezés szerint jóval összetettebb jelenségről lehet szó, mint parazita spórák eddig sejtettek a kutatók: elképzelhető, hogy a gomba egy neuromodulátorként funkcionáló bioaktív vegyületet bocsát ki,  és ez képes befolyásolni a rovar viselkedését.

Ha ez így van és állítólag az eddig elvégzett genomvizsgálatok is ilyesmi irányba mutattakakkor ez a felfedezés számtalan új utat nyithat meg a tudomány számára, akár a gyógyszeriparban is. Mi a nél minden nap ezen dolgozunk.

ártalmatlan helmintos kezelés parazita megelőző szer a testben, reklám nélkül

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben. De ehhez nekünk parazita spórák szükségünk van a ti segítségetekre.

A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz.

férgek 2 éves korú gyermekeknél

Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is. Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk.

  • Szaporodásuk rendszerint a széllel szállítódó spórákkal történik.
  • Jogorvoslatok a parazitákból származó rózsa ellen
  • Járomspórás gombák – Wikipédia
  • Dippold Ádám Az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó gombák rovarokon élősködnek, és amellett, hogy minden, a gombák által kedvelt rovarfajnak saját parazitája van, még a klímaváltozást is kibírják: a fertőzött hangyák máshogy viselkednek a trópusokon, mint mérsékelt égövön, hogy minél több áldozathoz juttathassák el a spóráikat.
  • Gombák paraziták spórák
  • Gyakran nedves falombon, korhadó fán vagy más szerves anyagon élnek.
  • Ezért ne csapd le az otthoni pókokat A Greg Boyce, a Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársa által vezetett csapat a közelmúltban új tanulmányban írta le a gomba működését — írja az IFLScience.
  • A leghatékonyabb férgek gyógymódok az emberek számára

Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját parazita spórák, egészségetekről, biztonságotokról.